JAPÁN BUDDHISTA MŰVÉSZET

a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből

A buddhizmus művészete III.

Kiállítás a Ráth György Múzeumban

1996. június 26. - 1997. április 30.

Budapest, Városligeti fasor 12. Tel. 342-3916

Az indiai eredetű buddhizmus a kínai kultúra elemeivel gazdagodva az i. sz. 6. században jutott el Japánba. A buddhista világkép és a buddhista művészet mélyrehatóan befolyásolta a japán kultúra fejlődését, értékei beépültek a japánok életébe. A buddhizmus ma is eleven vallás Japánban, művészeti emlékei nagy gazdagságban maradtak fenn évszázadok óta.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum japán buddhista gyűjteménye ma mintegy kétszáz műtárgyból, szobrokból, festményekből, házioltárokból és rituális gyűjteményekből áll. A japán gyűjteményt a múzeum névadója, Hopp Ferenc (1833-1919), vagyonos üzletember és műgyűjtő alapozta meg vásárlásaival: 1881 és 1914 között megtett öt földkörüli utazása során három ízben is járt Japánban, és elsősorban iparművészeti tárgyakat vásárolt. Amikor 1919-ben a magyar államra hagyta villáját és gyűjteményét, az már mintegy négy és fél ezer távolkeleti műtárgyból állt, s köztük voltak a kiállításon látható szentélyek is. A Kelet-Ázsiai Múzeum megalapítása után a gyűjtemény kiegészült a Szépűvészeti Múzeum japán gyűjteményével, amelyet gróf Vay Péter (1864-1949) 1906-ban állami megbízásból vásárolt, pápai protonotáriusként járva Japánban és a Távol-Kelet más országaiban. A bemutatott buddhista szobrok és festmények túlnyomó többsége az ő gyűjtéséből származik.

Ezeknek a műtárgyaknak egy része különböző kiállításokon már megtekinthető volt. Ilyen gazdagságban, tematikus válogatásban, önálló kiállítás keretében azonban most láthatók először. A múzeum kincsein keresztül az érdeklődők megismerkedhetnek a japán buddhizmus és a japán buddhista művészet sajátos vonásaival, esztétikai értékeivel, a kolostorok hangulatával.

A kiállítást színes képes katalógus kíséri.

A kiállítás és a kiadványok létrejöttét a Japán Alapítvány (The Japan Foundation) támogatta.